Expo Bob Verschueren. Fragiles natures

Van 19 november 2022 tot 23 april 2023 organiseert de Abdij de tentoonstelling Bob Verschueren. Fragiles natures (Fragiele natuur). 9 installaties met plantaardig karakter van de internationaal befaamde kunstenaar Bob Verschueren, gaan in dialoog met de architectuur van eeuwenoude gebouwen. De plastisch kunstenaar die zich toespitst op Natuurkunst, ondervraagt zichzelf over de onomkeerbaarheid van de tijd met de natuur als artistiek materiaal. Zijn poëtische composities vormen een echo op de geest van de site.

Een dialoog tussen natuur en architectuur

Elke installatie is ontstaan uit connecties met een of andere architecturale bijzonderheid van eeuwenoude gebouwen: een spitsboog, een sluitsteen en zijn ribben, een kolom... of met de functies van de gebouwen en het leven van de monniken: spirituele verheffing, autarkie, gemeenschapsleven… Elk werk is een weerklank van bepaalde romaanse of gotische structurele elementen van de abdij, benadrukt ze en komt overeen met de geest van de plaats.

De essentie van de planten

Het is overigens in en door de natuur en in het bijzonder in planten dat de Belgische kunstenaar Bob Verschueren zijn inspiratie vindt. In zijn werk wordt hij gedreven door de wens om elke plant nauwkeurig te onderzoeken, te begrijpen wat haar onderscheidt van andere, wat haar uniek maakt en om de elementaire vormen die de plant structureren te extraheren. Hij gelooft graag dat de fundamenten van elke installatie al gegraveerd zijn in de planten die wachten op zijn blik om ze te vinden en op zijn handen om ze eruit te halen en te onthullen.

Een internationaal befaamde kunstenaar

Het was in 1985, in Atelier 340 (Brussel) dat Bob Verschueren zijn eerste planteninstallatie creëerde. De kunstenaar gebruikt systematisch één enkele botanische soort en kiest voor een extreme zuinigheid met middelen. Sindsdien heeft hij bijna 400 installaties in binnen- en buitenland op de teller staan.

Een andere kijk op het leven

Met zijn planteninstallaties die een plek bewonen, wil Bob Verschueren de kijker niet alleen aanzetten tot reflectie over zijn relatie met de natuur, maar ook om de kortstondige - en dus kostbare - aard van het leven in vraag te stellen.

Praktisch

Tijdelijke tentoonstelling Bob Verschueren. Fragiles natures (Fragiele natuur)

Data: van zaterdag 19 november 2022 tot zondag 23 april 2023.

Uurrooster: toegankelijk tijdens de openingsuren van de Abdij, van 10 tot 17 u.

Toegangsprijs: de toegang tot de Abdij is inbegrepen.

Volwassenen € 9 - Senioren, studenten € 7 - Kinderen (6-12 jaar) € 4 - Gratis onder 6 jaar.

Een bezoekersboekje (plan + uitleg over elke compositie) is te koop voor € 2.

Rondleidingen met gids

12 maart 2023

Duur: 1u30.

Prijzen :

  • Volwassenen, senioren (65+) en studenten: €15
  • Vrienden van de abdij: 12 €
  • Kinderen 6-12 jaar: 8 €

Toegang tot de abdij is bij de prijs inbegrepen. 
Alleen op reservering.