De tuinen van de Abdij van Villers

In het kader van haar inzet voor duurzame ontwikkeling, heeft de Abdij verschillende groene ruimtes aangelegd: vijf tuinen, een tijdlijn met oude rozenstruiken en een boomgaard met oude soorten. Ga er zeker even rondwandelen.

De Tuin met oude geneeskrachtige planten

De Tuin met Geneeskrachtige Planten is een evocatie van een medicinale monastieke tuin uit de middeleeuwen. In die tijd had de tuin 2 belangrijke functies: hij was nuttig om het lichaam te verzorgen en meditatief om de geest tot rust te brengen en te verheffen. Deze tuin werd gerealiseerd op basis van historische documenten over tuinen in de middeleeuwen. Hij vormt een uitnodiging voor ontdekkingen, herbronning en ontspanning.

Deze tuin, afgesloten en intiem, bestaat uit 2 totaal verschillende maar complementaire ruimtes die met elkaar verbonden zijn door een latwerk met groen. De eerste, symmetrisch en lineair, bestaat uit 8 vierkante perken met planten en is opgesmukt met een fontein. Hij stelt de afgesloten tuin van de Abdij voor. De aanleg is geïnspireerd op de cisterciënzer architectuur. Hij straalt harmonie, evenwicht, eenvoud en soberheid uit. Hij oogt ordelijk en is perfect symmetrisch, met overwegend rechte verticale en horizontale lijnen. De tweede ruimte met allerlei curven, heeft een ongerept uitzicht en evoqueert de natuur buiten de Abdij.

De Tuin met oud planten

De Tuin van de Monniken of de tuin met hedendaagse geneeskrachtige planten

De Tuin van de Monniken beslaat ongeveer 350 m² en is omgeven door de muren van de Refter van de Monniken en de Lekenbroeders. Hij heeft een goede ligging en vanwege de muren geniet hij ook van een intieme sfeer. De 9 thematische perken zijn omgeven door graspaden en uitgetekend met kromme lijnen die de oculi evoqueren van de mooie gotische ramen van de Abdij.  

Deze tweede versie van een tuin met geneeskrachtige planten telt bijna 300 soorten en variëteiten van kruiden, aromatische en verfplanten, geneeskrachtige en aanverwante planten. Zij komen vooral uit Europa maar ook uit andere continenten en werden zorgvuldig geselecteerd om de botanische diversiteit en alle soorten van gebruik te illustreren. De meeste van de geneeskrachtige planten worden beschreven in de huidige Europese Farmacopee.

De Tuin van de Monniken werd ontwikkeld en aangelegd door de landbouwkundigen Corina Scubli en André Falisse, in samenwerking met de apothekers Luc Angenot en Monique Tits. Hij heeft twee doelstellingen: het grote publiek sensibiliseren voor de rijkdom en de complexiteit van de planten die in alle tijden gebruikt werden door mensen in de hele wereld. Maar hij wil ook een referentie vormen voor botanisten, apothekers en specialisten op het gebied van gezondheid en voeding. Voor gepassioneerde liefhebbers van geneeskrachtige planten: de Tuin van de Monniken bevat ook soorten die bij ons weinig bekend zijn en die men zelden aantreft in andere tuinen.

De Tuin van de Abt

De Tuin van de Abt, ingesloten tussen de steile en terrasvormige heuvel en de muren van het Paleis van de Abt, werd oorspronkelijk aangelegd als klassieke Franse tuin. Hij heeft vooral een sierfunctie en bestaat uit winterharde plantensoorten.

De Tuin van de Abt

Rozenstruiken en hortensia’s

Om deze tuin te laten herleven, hebben Corina Scubli en André Falisse een honderdtal variëteiten van rozenstruiken en een dertigtal hortensia’s aangeplant. Zij vormen de basisstructuur van de perken. Zij worden aangevuld met winterharde planten die gekozen werden op basis van hun voorkomen, grootte, bloeiperiode en de kleur van de bloemen.

Kleuren en geuren in elk seizoen

Zo zullen de visuele en geuraspecten van de Tuin van de Abt evolueren doorheen de seizoenen, van de prille lentebloeiers tot het einde van de winter, van het vroege nieskruid tot de kleurexplosies van de lente en de zomer, en verder tot de winter met de contrasterende kleuren van de varens, de heide, de verdorde bladeren en de verwelkte bloemen van de hortensia’s.

De Tuin van de Farmacie

In de 18e eeuw werd een zogenaamde ‘jardin des infirmes’ (tuin van de zieken) van 10 are aangelegd op de heuvel. Hij was verdeeld in zes perken op 2 terrassen, verbonden met een tweedelige trap. Een ton ving het regenwater op van de farmacie. In het kader van de voorzieningen die gerealiseerd werden door het Institut du Patrimoine wallon en dankzij de cofinanciering Europa-Wallonië (FEDER project), werd de oude farmacietuin omgezet in een siertuin. De zes symmetrisch geplaatste perken binnen de omheining in metselwerk zijn geïnspireerd op een plattegrond uit 1797.

De Geurentuin

De 5e Tuin van de Abdij spreekt de zintuigen aan en vooral de reukzin. De Geurentuin volgt de weg die leidt naar de Sint-Bernardus kapel en nodigt uit tot wegdromen.

De tijdlijn van de rozenstruiken

De tijdlijn van de rozenstruiken

Een dertigtal oude variëteiten – sommige zijn eeuwenoud! – werden op een tijdlijn geplaatst die de geschiedenis van de monniken en hun abdij voorstelt, van de stichting tot de ontbinding.

De boomgaard met oude soorten

Veertig oude variëteiten van kerselaars werden geplant op de heuvel van de boerderij, ten zuiden van de ruïnes. Zij staan langs de afsluitingen waar de rustieke schapen grazen en ook de twee Skyros paardjes, een zeldzame en unieke soort die met uitsterven is bedreigd.

 

Praktisch

De groene ruimtes van de Abdij – de 5 tuinen van de Abdij, de tijdlijn van de rozenstruiken en de boomgaard met oude soorten – zijn toegankelijk tijdens de openingsuren van de Abdij zonder prijssupplement (zie prijzen).

Openingsuren: dagelijks van 10 tot 18 u tot 31 oktober, van 10 tot 17 u van 1 november tot 31 maart.