De wijngaard van de Abdji

 Zijn ligging

De wijngaard bevindt zich in een omheinde zone van 20 are, genesteld binnen de muur die de prestigieuze site van de abdij van Villers omringt. Hij is verdeeld over 5 niveaus: een vlak gedeelte en 4 terrassen. 

Zijn geschiedenis 

Het was in 1990 dat een groep enthousiastelingen, aan de wieg van de vzw 'Confrérie du Vignoble de l'Abbaye de Villers-en-Brabant', besloot deze omheinde zone op te ruimen en er opnieuw wijnstokken te planten. Volgens de archieven van de abdij bestond er al in 1312 een wijngaard. De cisterciënzermonniken van Villers hebben altijd wijn gedronken. Zij hadden hem nodig voor de kerkdienst, de refter, de apotheek, het gastenverblijf en de ontvangst van belangrijke personen aan wie ze een 'erewijn' serveerden. 

De wijnbouw 

De teelt van Pinot Noir, een favoriet van de cisterciënzers, is zeer delicaat in ons klimaat. Bovendien vereist de teelt het gebruik van fytosanitaire producten en komt er heel wat werk bij kijken. De wijnmakers van Villers-la-Vigne hebben er daarom voor gekozen om interspecifieke druivenrassen aan te planten, dat wil zeggen uit kruisingen tussen edele druivenrassen en druivenrassen die resistent zijn tegen schimmelziekten en die beter geschikt zijn voor onze regio's, zoals Regent, Phoenix en Muscaris, interspecifieke druivenrassen van Duitse afkomst. 

De wijngaard van de abdij van Villers-la Ville, met zijn 1000 wijnstokken verspreid over terrassen, is een natuurlijk en genetisch erfgoed dat moet bewaard worden. 

De wijnstokken worden er behandeld volgens principes die zijn ontleend aan biologische landbouw en de permacultuur, teneinde de indrukwekkende biodiversiteit van de plaats verder te verrijken. 

De vinificatie 

De oogst vindt meestal in twee fasen plaats, waardoor de twee druivenkleuren worden geoogst wanneer ze rijp zijn. Na een zorgvuldige sortering op tafel ondergaan de hele trossen Regent een koolzuurmaceratie. Ze gaan dan door de druivenrister en de pers. De most wordt omgezet in wijn na de fases van koude pelliculaire maceratie en gecontroleerde alcoholische en malolactische gisting. Na een koud bezinkingsproces, klaring, eventuele doorgang door het filter en botteling, verkrijgen we de kostbare flessen Clos de Villers-la-Vigne, een kruidige en fruitige rode primeurwijn die al verschillende internationale onderscheidingen heeft ontvangen. 

De producten 

De appellatie Villers-la-Vigne groepeert originele producten die uniek zijn door hun vinificatiekenmerken en hun specifieke streekeigenheid: Villers-la-Vigne is verkrijgbaar in rood, wit en rosé. 

Gezien de kleine oppervlakte van de wijngaard worden deze wijnen niet op de markt gebracht maar gereserveerd voor consumptie aan de leden tijdens speciale evenementen. Het is niettemin mogelijk om een ​​glas wijn te proeven als onderdeel van een rondleiding door de wijngaard. Die vinden plaats van april tot september, op de eerste zaterdag van de maand om 14.30 u. Het is ook mogelijk om groepsbezoeken te organiseren. Praktische informatie vindt u op de website www.villers-la-vigne.be 

De Marc de Villers-la-Vigne van Etienne Bouillon wordt verkregen door distillatie en rectificatie van de most na persing van de trossen van de wijngaard en een tweede gisting in een luchtvrije omgeving. De Marc heeft een alcoholgehalte van 46° en liefhebbers drinken hem - met mate - na het diner. Hij is te koop in de winkel van de abdij. 

Een didactische wijngaard op een prestigieuze site, uitzonderlijk erfgoed van wallonië 

Sinds enkele jaren zijn we getuige van een aanzienlijke groei van wijngaarden in Wallonië. Sommige van deze nieuwe wijnbouwers zijn - soms al meerdere jaren - toegetreden tot de gelederen van de wijnbouwers van de Abdij van Villers-la-Ville. Zij kregen er training en informatie over interspecifieke druivenrassen, leerden hoe ze de wijnstokken moesten planten, snoeien en verzorgen, en hoe ze de druiven moesten oogsten. Ze namen deel aan de verschillende stadia van de wijnbereiding, zowel wit als rood, en zijn sinds dit jaar geïnitieerd in vatrijping. 

Kortom, u hebt het begrepen. Villers-la-Vigne is een wijnbouwproject dat binnenkort zijn dertigste verjaardag viert en toegespitst is op zekere waarden zoals de wens om de dingen ernstig te doen zonder zichzelf al te ernstig te nemen, de liefde voor de kwaliteit van het werk en voor een goed uitgevoerd product, het delen en doorgeven van kennis, respect voor de natuur en de omgeving, duurzame ontwikkeling, continue verbetering en respect voor anderen. 

Voeg daar een koor van wijnbouwers aan toe die liedjes zingen uit de middeleeuwen en de renaissance, jaarlijkse studiereizen naar de wijnstreken van de buurlanden, de organisatie of deelname aan verschillende evenementen in de gemeente en stevige vriendschappen met tal van andere wijngaarden in België. 

Dit alles wordt natuurlijk in het glas geproefd, tot grote vreugde van de proever. 

Nee, u droomt niet… u bent in ‘Villers-la-Vigne’.