De bieren van de abdij van Villers

Sinds 2016 brouwt de microbrouwerij van de abdij ter plaatse 4 biologische bieren op ambachtelijke wijze. Een ervan is een reconstructie van het bier van de monniken, de V en een tripel, de IX, verkozen tot beste bier in 2014 door een jury van vrouwen van het tijdschrift 'Femmes d'Aujourd'hui'. 

V, een bier geïnspireerd door de 18 e eeuw 

Om het lage alcoholgehalte te compenseren, voegde de brouwer er rauwe hop aan toe. Het is een bier in de pure traditie van de abdijbieren. Het wordt koud gedronken. Volgens de brouwer is V een ideaal bier om te serveren als aperitief of om te drinken na een sportsessie. 

Het bier van de monniken wordt gemaakt op basis van informatie gevonden in de boekhouding van de abdijbrouwerij voor de jaren 1720-1721 en 1766-1768. Uit deze archieven weten we welk aandeel gerst, spelt en hop in het brouwproces is gebruikt. 

De bieren van de abdij van Villers

3 bieren in de 18e eeuw

Er werden toen 3 bieren gebrouwen in Villers, van zeer verschillende densiteit: een sterk bier voor de religieuzen, een tweede dat lichter was voor de gasten en ten slotte een heel licht bier dat voorbehouden was voor de bedienden en arbeiders. Momenteel drinken monniken in de abdijen het lichtste bier en de sterkste bieren worden gecommercialiseerd! 

Een lichte tripel

Naast de V biedt de Abdij een tripel van 9° aan, de IX. De tripel is een degustatiebier. Het is ideaal om een ​​maaltijd te begeleiden. Het is niet te zwaar in tegenstelling tot andere tripels: de brouwer voegt rietsuiker toe om de densiteit van het wort te verhogen en zo het bier meer dorstlessend te maken. De bitterheid is gemiddeld (27 BU). Dit bier wordt met mate gedronken. 

Post tenebras... 

De Confrérie des Hostieux Moines van de Abdij van Villers biedt van zijn kant een bruin bier aan (La Ténébreuse, 8°) en een blond (La Lumineuse, 6.5°). Deze bieren verwijzen naar het motto van de abdij: Post tenebras, spero lucem (Na het donker hoop ik op licht).