Heropening. De Abdij heeft een speciale aanbieding

Ter gelegenheid van de heropening op 18 mei heeft de abdij een speciale aanbieding voor haar bezoekers: (her)ontdek - zonder extra kosten - dit erfgoed en deze plek voor herbronning met originele bezoekinstrumenten voor alle leeftijden: een observatiespel voor de jongsten, een crimineel onderzoek voor tieners, meditatiestations voor iedereen en voor bloemenliefhebbers zelfs een nieuwe tijdlijn voor de rozenstruiken.

NIEUW. Een nieuwe tijdlijn… met oude rozenstruiken

(IN HET FRANS)

Liefhebbers van rozen ontdekken op de openluchttijdlijn verschillende variëteiten van oude rozen. Wat bedoelen we met oude rozenstruiken? Dat zijn alle soorten rozen die behoren tot groepen die voor 1914 bestonden. Deze oude rozen zijn afkomstig van wilde rozenstruiken van hier en elders. Al vanaf de oudheid begon men rozen uit het Midden-Oosten te kruisen met rozen uit Europa. Vervolgens was het in de 18e en 19e eeuw de beurt aan de Chinese rozen. En ten slotte, in de laatste jaren van de 19e eeuw, lagen introducties uit Japan aan de basis van nieuwe groepen.

Tijdens deze reis door de tijd heeft de bezoeker de gelegenheid om de geschiedenis te ontdekken van de apothekersroos die nog steeds in de geneeskunde wordt gebruikt, of de Dom Placide-roos die onlangs is gecreëerd ter nagedachtenis van de laatste monnik van de abdij. Het rozenparcours gaat verder in de Tuin van het Abtenpaleis met meer dan 100 hedendaagse variëteiten.

Een spelboekje waarbij het kind de gids is

Met het spelboekje ‘Ik, Radulf’ (gratis in plaats van 1 euro), worden de klassieke rollen omgekeerd! Het zijn de kinderen die de volwassenen gidsen in het middeleeuwse deel van de Abdij, in gezelschap van de monnik Radulf. Deze denkbeeldige figuur uit de middeleeuwen vergezelt de kinderen langs het hele parcours. En Radulf geeft ze een opdracht: een raadsel oplossen. Om te slagen, moeten de kinderen een reeks proeven afleggen rond observatie en deductie. Het parcours duurt ongeveer 1.30 u.

Een ‘whodunit’ of criminele speurtocht voor jongeren

(IN HET FRANS, BINNEKORT IN HET NEDERLANDS)

‘Moord in de Abdij’ biedt tieners (vanaf 10 jaar) de kans een crimineel onderzoek te voeren rond het verdacht overlijden van een jonge vrouw die dood werd aangetroffen op de site. Gewapend

met een speurderszakboekje gaan de jongeren op zoek in alle uithoeken van de Abdij, ondervragen monniken en verzamelen aanwijzingen om de zaak op te lossen.

Een park met kleurrijke tuinen

Het bezoek vindt plaats op een betoverende, architecturale en historische plek met 30 ha aan kleurrijke tuinen en wandelgangen. Vanaf de heuvel waar de twee kleine Skyros-paarden van de abdij grazen, is het panoramische uitzicht van 360° gewoon adembenemend. De paden zijn toegankelijk voor steps, kleine fietsen en kinderwagens.

De geheimen van de Tuin met geneeskrachtige kruiden

Op een blaadje vindt u de beschrijving van de geneeskrachtige planten en kruiden. Deze tuin is een evocatie van een monastieke medische tuin uit de middeleeuwen.

Meditatiehaltes

Wie een plaats zoekt om zich te herbronnen, zal soelaas vinden op het Meditatiepad met 8 stations die gekoppeld zijn aan audiocapsules, die men kan downloaden op de website van de Abdij: www.villers.be. Elk station nodigt u uit om een van de attitudes van de mindfulness-meditatie te ontdekken. Deelnemers die zulks wensen kunnen zich een boekje aanschaffen (2 euro) dat de 8 facetten van mindfulness-meditatie behandelt, evenals de ad hoc oefeningen die men ook later thuis kan toepassen.

PRAKTISCH

Speciale aanbieding tot uitputting van de voorraad.

Openingsuren: dagelijks van 10 tot 18 u.

Prijs (toegang tot de Abdij + spelboekje Radulf, notaboekje voor de criminele speurtocht, medicinale planten van de Tuin met geneeskrachtige kruiden en tijdlijn van de rozenstruiken inbegrepen): volwassenen € 9, senioren en studenten € 6, kinderen (6-12 jaar) € 4.

De online aankoop van tickets is sterk aanbevolen. Momenteel zijn er geen rondleidingen.

Meenemen: potlood of stylo voor nota’s in de spelboekjes.