Festival Ombres et lumières du Moyen Age

De Abdij van Villers organiseert in samenwerking met La Cour des Miracles en Les Archers de Saint-

Pierre de 2e episode van het Festival ‘Ombres & Lumières du Moyen Age’ (Licht en schaduwen uit de middeleeuwen) in de Abdij van Villers. Een echte sprong in de tijd naar de bouwers van de middeleeuwen.

Een reis in de middeleeuwen

Het publiek wordt ondergedompeld in de middeleeuwen, te midden van de toenmalige bouwers en bouwconstructies. Welke betere site kon men vinden voor dit soort evenement?

De mise-en-scène is niet min: er worden 17 kampen van Europese gezelschappen opgesteld, wat wil zeggen dat bijna 300 personen aan de slag zullen zijn in de Abdij.

Een nieuwe ervaring

Bij iedere stap komen bezoekers terecht tussen mannen en vrouwen in historisch kostuum, gekleed als ridder, monnik, acrobaat, herbergierster... Het publiek ontdekt de oude kennis van de verschillende handwerklieden, initieert zich of neemt deel aan het boogschieten, wandelt door de kampen en geniet ondertussen van Keltische of middeleeuwse muziek. Ook de kinderen worden niet vergeten. Voor hen zijn er speciale plaatsen en ateliers.

In de voetsporen van de bouwers

De tweede editie met als titel ‘2e Episode. De bouwers van de middeleeuwen’ brengt een middeleeuwse bouwwerf met het gezelschap Les Bâtisseurs médiévaux en Viva Historia die het hele weekend werken met gerei en materiaal uit vervlogen tijden en op werkbanken en stellingen zoals in de middeleeuwen.

Een symbolische locatie en partners die een zwak hebben voor erfgoed

De Abdij van Villers-la-Ville vzw beheert deze geklasseerde en uitzonderlijke erfgoedsite, die een referentie is op het gebied van middeleeuwse architectuur.

Voor dit evenement werkt de vzw samen met twee verenigingen die bezeten zijn van de middeleeuwen.

- De vereniging ‘Les Compagnons de la Cour des Miracles’ telt 7 mensen die een passie hebben voor de middeleeuwen. Haar doel bestaat erin de interesse voor ons erfgoed levendig te houden, meer bepaald via kampen met historische wedersamenstellingen, animaties en ateliers, waarbij altijd authenticiteit wordt nagestreefd.

- ‘Les Archers de Saint-Pierre’ telt een tiental personen, vooral ervaren boogschutters die deel uitmaken van de Ligue Francophone Belge de Tir à l'arc (LFBTA). Zij worden bijgestaan door leden van verschillende gezelschappen en groepen boogschutters die voor belangrijke middeleeuwse evenementen handelen onder de vlag van Les Archers de Saint-Pierre.

De vzw verheugt zich ook voor het tweede opeenvolgende jaar in het partnerschap met CERIA die in het oude gastenverblijf van de monniken een middeleeuwse taverne zal inrichten.

Een uitgebreid en gevarieerd programma

Elk van de voorgestelde gezelschappen is nauwkeurig uitgekozen: zowel voor de artistieke kwaliteit en de historische waarheidsgetrouwheid, als voor de beschikbaarheid en het verwengehalte voor het publiek.

Spektakels

- Een middeleeuws boogschutterstornooi met vier proeven

- Een demonstratie van gevechtsschieten door de boogschutters

- Een spel op ware grootte (Donjon)

- Interactieve verhalen

- Magiespektakels

- Steltlopers

- Vuurspektakel op zaterdagavond

- …

Ombres et Lumières - © Marianne Reiss
© Marianne Reiss

Doorlopend:

Historische kampen: 17 kampen rond leven en oorlog met demonstraties van de vakkennis van handwerklieden (weven, netten maken, kruidenthee bereiden…), gevechten, het leven in een kamp

Een ambachtenmarkt met culinaire specialiteiten uit de middeleeuwen en replica van wapens

(bogen, pijlkokers, schilden, zwaarden…), kostuums, accessoires (juwelen, riemen…) en kwaliteitsvolle oude spelen.

Tavernes

Gezellig samenzijn, goede luim en humor in een kwaliteitsvolle wedersamenstelling van een middeleeuws feest zijn de ingrediënten van de 2e editie van  het Festival Ombres & Lumières du Moyen Age.

 

Ombres et Lumières - © Marianne Reiss
© Marianne Reiss