Tentoonstelling Wild van Michel d’Oultremont

Van 13 november 2021 tot 13 februari 2022 organiseert de Abdij de tentoonstelling Wild van Michel d’Oultremont. Deze jonge en professionele Belgische dierenfotograaf, die al sinds zijn jeugd geboeid is door dieren die in het wild leven, stelt 35 nieuwe foto’s van natuur en dieren in het wild tentoon op groot formaat.

Valleien ver weg van alles

De literatuur met betrekking tot cisterciënzermonniken vermeldt regelmatig dat ze aangetrokken werden door afgezonderde en verlaten plaatsen. Vaak dikten de witte monniken het verhaal van hun abdij een beetje aan om zo hun stichters te verheerlijken. Die zouden zich gevestigd hebben in valleien met de stempel "verlaten", "wild", "ver weg van de wereld"... Het is niettemin een feit dat de cisterciënzersites vandaag nog steeds verbazen door hun vestiging in valleien waar de natuur alomtegenwoordig is en vaak ongerept is gebleven.

De Abdij, genesteld in het hart van een beboste vallei die vandaag nog steeds een rijke natuurlijke fauna herbergt (oehoes, vleermuizen, enz.), is de ideale plek om snapshots van dieren in het wild te exposeren, gemaakt door een solitaire man die onvermoeibaar vele kilometers aflegt in uitgestrekte gebieden, ver weg van elk menselijk leven.

Van hier naar elders

Michel D’Oultremont Is afkomstig uit Glabais (Waals-Brabant). Hij is fotograaf en bijzonder geboeid door de natuur en meer specifiek door het leven van wilde dieren.  Van kinds af aan was hij geïnteresseerd in dieren en vanaf zijn 12e observeerde hij ze urenlang met een verrekijker. Van intense observatie van de natuur met een verrekijker en nadien een telescoop, ging hij over op het vastleggen van deze unieke momenten met een digitale camera: een manier om de meest memorabele ontmoetingen te vereeuwigen.

Na zijn hogere studies aan de HELB (Haute Ecole Libre de Bruxelles Ilya Prigogine) in de afdeling ‘fotografie’, lanceerde de Belgische kunstenaar zich in 2016 als professionele natuurfotograaf.

De meerdere malen internationaal bekroonde fotograaf verliet België en reisde de wereld rond op zoek naar soorten die hij nog niet kende, waaronder bedreigde soorten.

Het spontane ‘wilde’ moment vastleggen

Michel D'Oultremont neemt zijn rugzak en camera overal mee terwijl hij op zoek gaat naar naar unieke momenten. Hij wacht uren - lange, broodnodige wachttijden die extreem geduld vereisen (soms 24 uur, soms weken om het dier te spotten!) - voordat het ideale moment zich aandient. Zijn foto's zijn op het terrein genomen en worden nooit bewerkt. Alles is 100% natuurlijk!

Of het nu in de bossen rond de abdij is, in de Belgische Ardennen, of op een bergrug in de Himalaya, deze natuurliefhebber nodigt u uit om de speciale emoties te voelen die verbonden zijn aan de ontmoeting tussen de man achter zijn lens en het dier, samen met de specifieke sfeer en het lichtspel die gekoppeld zijn aan de omgeving.

De video The Wait legt het werk van de fotograaf uit: https://www.facebook.com/watch/?v=337007187971233