Tijdelijke fototentoonstelling Expo Moine trappiste. Abbaye de Rochefort

Van 7 maart tot 3 mei 2020 organiseert de Abdij de fototentoonstelling ‘Moine trappiste. Abbaye de Rochefort’ (Trappistenmonnik. Abdij van Rochefort) van Guy Focant.

Een getuigenis over het leven van de monniken

Heel uitzonderlijk heeft de gemeenschap van trappistenmonniken van de abdij Notre-Dame Saint-Rémy van Rochefort aanvaardt dat een fotograaf hun dagelijkse leven deelde om een reportage te maken die is uitgemond in een tentoonstelling van 55 zwart-wit foto’s. Er was drie jaar nodig om deze moeilijke oefening tot een goed einde te brengen, rekening houdend met de liturgische tijden en de seizoenen. De fotografische benadering is verrijkt met enkele uittreksels uit de Regel van Sint-Benedictus, geselecteerd door Dom Gilbert Degros, pater-abt van Saint-Rémy.

De tentoonstelling wil een fotografische getuigenis zijn en laat de toeschouwer deelnemen aan het dagelijkse leven van deze religieuze gemeenschap die er ten zeerste aan houdt een leven in stilte en gebed in ere te houden.

Een humanistische fotograaf

Guy Focant combineert technische fotografie (reproductie van kunstwerken) en reportages met zeer persoonlijke artistieke fotografie rond thema’s die verband houden met de mens en het immateriële erfgoed.

De Trappisten en de Cisterciënzers

De cisterciënzer orde van strikte observantie (ook bekend als Trappisten) is doorgaans enkel bij het publiek bekend voor de abdijbieren en -kazen. Het is een contemplatieve religieuze orde van de rooms-katholieke kerk, samengesteld door abdijen van monniken en kloosterzusters die leven volgends de Regel van Sint-Benedictus. Zij behoren tot de grote familie van de cisterciënzers, waarvan de oorsprong ligt in 1098. Momenteel omvat de cisterciënzerorde van strikte observantie 2 100 monniken en 1 800 monialen (kloosterzusters), respectievelijk verdeeld over 96 abdijen en 66 kloosters, verspreid over de hele wereld.

Het was in de 17e eeuw dat twee strekkingen verschenen bij de cisterciënzers. De ene wilde de geest van de oorsprong en Sint-Benedictus terugvinden (de strikte observantie) en ontstond in de Abdij van La Trappe in Frankrijk met abt Rancé. De andere past de benedictijnse voorschriften minder streng toe (de gemene observantie). In gepassioneerde debatten over details zoals de consumptie van vlees, werd gediscuteerd over de striktheid in het gemeenschappelijke leven, nadat gebleken was dat de evolutie de normen duidelijk had afgestompt. De twee observanties werden in 1666 als legitiem erkend door paus Alexander VII. De Abdij van Villers volgde de gemene observantie.