Tentoonstelling Folon: Folon. Beelden in de Abdij

Naar aanleiding van de 20ste verjaardag van de Fondation Folon zet de Abdij van Villers een twintigtal monumentale en originele beelden van Jean-Michel Folon in de kijker, langs een uniek parcours te midden van de ruïnes.

Tijdens de tentoonstellingsperiode worden, in samenwerking met de Fondation Folon, rondleidingen, aquarelworkshops en activiteiten georganiseerd.

De expositie is daarenboven de weerklank van een prachtige nieuwe kunstuitgave, gewijd aan de sculpturen van de kunstenaar (Mercatorfonds).

Een uitzonderlijke locatie voor de werken van een internationaal gerenommeerde kunstenaar

De carrière van Illustrator en schilder, Jean-Michel Folon (1934-2005) vond zijn tweede adem eind jaren tachtig, wanneer hij begint met beeldhouwen. In 1995 is er zijn eerste tentoonstelling van monumentale sculpturen, in de Kleine Zavel in Brussel. Andere tentoonstellingen volgen op bijzondere plaatsen: in het Kasteel van Seneffe in 1996, in de kleine Toscaanse stad Pietrasanta in 1999, in het Kasteel Saint-Georges in Lissabon in 2001 en in het Forte di Belvedere in Florence in 2005.  Ook na het overlijden van de kunstenaar vinden er gedenkwaardige tentoonstellingen plaats, zoals die in het Regionale Domein van Solvay in Terhulpen in 2008, of meer recentelijk in Saint-Tropez, in 2019.

Het voorstel van de Abdij om een twintigtal van zijn meest suggestieve sculpturen te presenteren, past in de traditie, eigen aan Folon, om zijn werken te confronteren met de schoonheid van een historische omgeving en hun reactie op het licht en de seizoenen te zien. De beelden worden hier geconfronteerd met de spiritualiteit van de oude stenen van de cisterciënzerplaats en met de herfst- en winterkleuren.

Jean-Michel Folon

Jean-Michel Folon (1934-2005) drukte zowel met zijn affiches, illustraties, televisieanimaties, als met zijn talrijke tentoonstellingen zijn stempel op de collectieve verbeelding van het laatste derde deel van de 20e eeuw. Als humanist liet hij een figuratief en poëtisch werk na, verankerd in traditionele technieken en daardoor atypisch in een artistiek panorama dat gedomineerd wordt door conceptuele kunst. Zijn aanvankelijk zeer duistere universum evolueert vanaf de jaren tachtig, parallel met zijn strijd voor het respecteren van de mensenrechten en meer milieubewustzijn, naar een soort van bedaardheid. In 2000 richtte hij de Fondation Folon op, een museum dat zijn werk samenbrengt, in het Solvaypark in Terhulpen. De Stichting viert haar twintigjarig bestaan in 2020.

Beeldhouwen

Beeldhouwwerk neemt in Folons werk een speciale plaats in. Ze vormt voor hem een soort uitdaging, waarmee hij resoluut aan het tweede deel van zijn carrière begint. Folon verzamelde al altijd afgedankte voorwerpen die hem inspireerden, met als doel ze als een soort van ready-made, nieuw leven in te blazen. In de loop van de jaren negentig, heeft hij zich, aangemoedigd door zijn vriend César, resoluut toegelegd op het maken van, soms monumentale, beeldhouwkunst, zowel rechtstreeks gehouwen (hout, gips) als geboetseerd. Zijn beelden worden gekenmerkt door hun frontaliteit en lichamelijkheid, zijn verrijkt met meerdere patina's en worden gevoed door de primitieve kunst, van de Cycladen tot de Etrusken, van Afrikaanse maskers tot indiaanse totems. Grotendeels toegespitst op de mens, belichamen ze thema's die ooit grafisch werden benaderd en projecteren ze zo het universum van de kunstenaar in atypische en natuurlijke omgevingen zoals landschappen, tuinen en parken. Dit proces voltooit zich op het strand van Knokke, waar Folon in 1997 een bronzen figuur installeert, die onophoudelijk gepatineerd wordt door de getijden (De zee, de grote beeldhouwer).

Praktisch

Toegankelijk tijdens de openingsuren van de Abdij : van 10u tot 17u.

Prijs: inbegrepen in de toegangsprijs, geen toeslag.

Volwassene 9 € - Seniore, student 7 € - Kind (6-12 jaar) 4 € - Kind (<6 jaar) gratis.

Een combinatieticket Villers/Folon is beschikbaar.

Rond de Tentoonstelling

Rondleidingen met gids in het Frans en het Nederlands

Zondag 7,14 en 21 maart om 14 uur. (Reservering)

Prijzen :

  • Volwassene, senior, student : 12 €
  • Vrienden van de abdij : 10 €
  • Kind (6-12 jaar) : 6 €
  • Kind (<6 jaar) gratis.