De ‘Ardoise’, de tablet met touchscreen van de Abdij

De Abdij introduceert een nieuw hulpmiddel voor een modern bezoek: een multimedia tablet met een innovatie: toegevoegde realiteit.

Met uw interactieve tablet hebt u bij elk van de 20 stations toegang tot verschillende multimediapresentaties. Ontdek ook de nieuwe technologie van de toegevoegde realiteit. Zij voegt virtuele elementen toe aan de perceptie van de realiteit. Daardoor kunt u te midden van de ruïnes een gereconstrueerd beeld krijgen van de Abdij in vroegere tijden, inclusief denkbeeldige personages uit het verleden.

Tonen wat verdwenen is

Ontdek de 4 zichten op 360° die het verdwenen erfgoed reconstrueren in confrontatie met de realiteit van vandaag. De toegevoegde realiteit sluit aan bij de hedendaagse realiteit. Wanneer u bijvoorbeeld uw tablet richt op het kerkkoor, dan ziet u uiteraard het koor in zijn huidige staat en op de tablet het panoramisch beeld van het koor zoals het er uitzag in de middeleeuwen.

Echt detectivewerk

Het team historici, archeologen en kunsthistorici van de Abdij heeft de kleinste details uitgevlooid om de historische realiteit zo dicht mogelijk te benaderen. Zo hebben zij bijvoorbeeld opzoekingen gedaan naar de afmetingen van de tegels, de kleuren van het plamuur op de vandaag verdwenen muren en de inval van de zonnestralen op de tegelvloer van de kerk, in functie van het uur van de eredienst. Indrukwekkend… Dankzij deze tot in de details gereconstrueerde plaatsen en hun bewoners, de ‘witte monniken’, kunt u zich onderdompelen in de sfeer van de Abdij in de middeleeuwen.

Wie lost het raadsel op?

De jonge Odelin Pitrou, gezel-bouwvakker, werd vermoord teruggevonden in de Abdij op Pasen van het jaar 1298. Sindsdien is zijn geest gevangen in de Abdij en spookt hij al meer dan 7 eeuwen door de gebouwen. Wie kan Odelin helpen om zijn geest te bevrijden en hem een welverdiende rust te bezorgen?

De kinderen worden dus niet vergeten! Met een parcours dat hen door de ruïnes leidt en vergezeld door het personage Odelin in 3D, een beeld in toegevoegde realiteit, krijgt de jonge bezoeker de indruk dat Odelin hem volgt tijdens zijn reële rondwandeling! Gaandeweg legt hij de puzzelstukjes samen van het 7 eeuwen oude raadsel en komt zo te weten wie de bouwvakker heeft gedood en waarom.

Multimedia inhoud

Video’s en audiocommentaren verrijken het bezoek. Hedendaagse specialisten praten over de 13e eeuw en de abdijbewoners. Zo evoqueert de Abt van Scourmont de regel van Sint-Benedictus en de rol van het stilzwijgen, wordt de fabricatie van bier getoond, komt het hydraulisch systeem ter sprake dat de Abdij helemaal doorkruist…

Geolokalisatie

De GPS die geïntegreerd is in de tablet en de discreet in situ geplaatste bakens laten u toe om u te geolokaliseren. Dankzij dit systeem kunt u het gerealiseerde parcours en de reeds ontdekte gedeeltes visualiseren.

Een ‘selfie’ optie

Ten slotte hebt u ook de mogelijkheid om uw foto te nemen samen met Odelin, de held van ons verhaal en de foto’s te ontvangen op uw e-mailadres. Zo houdt u een mooie herinnering over aan uw bezoek!

Praktisch

Er zijn 50 Ardoises te huur aan het loket van de kaartverkoop.

Prijs:  

  • € 5 voor 1 tablet
  • € 4 per tablet vanaf 2 toestellen

Beschikbaar in 4 talen: Frans, Nederlands, Engels en Duits.

Als waarborg kan uw identiteitskaart gevraagd worden.

Waarom ‘L’Ardoise’?

Een ‘ardoise’ is een lei en dat gebruikten de monniken om op te schrijven, want het materiaal was in overvloed aanwezig in de Abdij.  3 ‘beroemde’ leien uit de 13e eeuw zijn op de site teruggevonden. Zij worden bewaard in de Koninklijke Bibliotheek. De teksten handelen over het functioneren van het wateruurwerk.

Covid 19 : de tabletten zijn momenteel niet meer beschikbaar